Smażenie na oleju to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej w większości kuchni na świecie. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż z każdym kolejnym podgrzewaniem olej traci swoje właściwości i zaczyna wytwarzać substancje toksyczne dla naszego organizmu. Należy wówczas dokonać wymiany oleju - co jednak zrobić z tym zużytym?


Niedopuszczalne metody pozbycia się frytury
Wylewanie do zlewu lub toalety to jeden z najgorszych sposobów pozbywania się zużytego oleju. Takie tłuszcze osadzają się i z czasem twardnieją w studzienkach ściekowych oraz rurach odpływowych, co powoduje ich zarastanie i w konsekwencji słabą przepustowość, a nawet zupełne zatkanie. Skutkiem tego będzie konieczność kosztownych napraw lub wymian w kanalizacji miejskiej. Niestety, część osób nadal pozbywa się zużytego oleju niezgodnie z prawem. Wciąż zdarzają się sytuacje, w których na niezagospodarowanych terenach miejskich lub w lasach odnajdywane są duże ilości porzuconej frytury. Takie wyrzucanie zużytego oleju jest absolutnie karygodne i co ważne - niebezpieczne dla środowiska, ponieważ w miejscu gdzie dojdzie do wycieku tłustego odpadu nie wyrośnie żadna roślina, gdyż gleba zostanie zanieczyszczona.


Jak należy utylizować zużyty olej roślinny?
Firmy z branży gastronomicznej są prawnie zobowiązane do utylizacji zużytego oleju. Aby wywiązać się z tego obowiązku i nie narazić się na dotkliwe kary finansowe, muszą przekazywać zebrany odpad odpowiednim przedsiębiorstwom, które zajmują się odbiorem frytury - takim jak na przykład Euro Eko Polska, które po kilkunastu latach na polskim rynku może poszczycić się mianem lidera branży. Dzięki wyspecjalizowanej flocie aut zapewniamy dogodny odbiór zużytego oleju gastronomicznego na terenie całej Polski - wystarczy zadzwonić i podpisać umowę, a nasi przedstawiciele pomogą w dalszych uzgodnieniach dotyczących np. terminu odbioru frytury, pojemności stosowanych beczek itp.


Zebrany w ten sposób zużyty olej roślinny trafi następnie do specjalistycznych zakładów, w których zostanie oczyszczony, dzięki czemu będzie mógł zostać potem wykorzystany przy produkcji m.in. oleju opałowego lub biopaliw. Taki recykling jest zdecydowanie korzystniejszy dla środowiska niż nielegalne wylewanie tłustego odpadu w przypadkowe miejsca. Trzeba jednak pamiętać, że decydując się na współpracę z firmą zajmującą się skupem frytury, należy sprawdzić, czy posiada ona odpowiednie pozwolenia i certyfikaty, by mieć pewność, że zużyty olej roślinny z naszej restauracji lub zakładu trafi w odpowiedzialne ręce i zostanie właściwie zagospodarowany. Warto w tej kwestii zaufać profesjonalistom z wieloletnim doświadczeniem i wybrać Euro Eko Polska!