Powrót do góry

 pl  en  ru

Olej posmażalniczy

Popularne oleje roślinne, na których smażymy mięsiwa czy choćby placki ziemniaczane, wydają się wszystkim bardzo niewinnymi produktami. W większych ilościach ich przedostawanie się do środowiska naturalnego bardzo je zanieczyszcza. Ciężko byłoby zaś temu zapobiec z uwagi na fakt, że prócz zwykłych obywateli w swoich prywatnych domach, także i restauracje, bary szybkiej obsługi, czy też różnego rodzaju inne lokale gastronomiczne zużywają dużo oleju. Pozostałości należy się oczywiście pozbyć, ale w odpowiedni sposób - takie są wręcz przepisy prawa! Istnieją specjalne firmy zajmujące się skupowaniem, magazynowaniem oraz przetwarzaniem oleju posmażalniczego. Do czego się on może przydać i po co się go skupuje?


Czemu olej zagraża środowisku?


Olej posmażalniczy jest odpadem, powstającym w czasie smażenia różnych pokarmów i szykowania dań. W różnych kuchniach używa się naprawdę różnych produktów, jednak wszystkie są tak samo groźne dla środowiska naturalnego, a nawet dla naszych własnych gospodarstw domowych. I mowa tu zarówno o oleju słonecznikowym (najpopularniejszym w tej chwili, jeśli chodzi o produkty do smażenia), jak i oleju kukurydzianym, z pestek winogron, arachidowym, sezamowym, rzepakowym, czy też oliwie lub przeróżnych mieszankach tłuszczowych, jak masło, margaryna i smalec.

Wszystkie odpady posmażalnicze są groźne dla natury, ponieważ po wystygnięciu twardnieją i utrudniają na przykład oczyszczanie wody czy rur kanalizacyjnych. Mogą je nawet zatkać, co prowadzi nieuchronnie do awarii.


Jak utylizować zgodnie z prawem?


Olej posmażalniczy jest do tego stopnia problematyczny, a ludzie traktują jego powstawanie i wyrzucanie na tyle beztrosko, że konieczne stało się utworzenie konkretnych przepisów prawnych, regulujących właściwe postępowanie z nim. Utylizacja oleju posmażalniczego powinna odbywać się zgodnie z ustawą z 2001 roku. Zapisy mówią jasno, że jeśli wytwarzamy zużyty olej, to musimy oddać go specjalistycznej firmie, posiadającej odpowiednie pozwolenie na jego odbiór i transport. Wbrew pozorom istnieją właśnie takie firmy i to do nich należy się zgłosić, ażeby systematycznie przyjezdżały po odbiór zbiorów. Współpracę można rozpocząć na przykład z firmą Euro Eko Polska. Firmy te zapewniają klientom darmowe pojemniki na zużyty olej, a po ich napełnieniu i odebraniu są natychmiast wymieniane na puste. Przy każdym takim odebraniu towaru zostaje wystawiona Karta Przekazania Odpadu - rzecz absolutnie niezbędna, jeśli ktoś prowadzi własną działalność gastronomiczną.


Do czego może posłużyć olej posmażalniczy?


Olej posmażalniczy posiada wiele zastosowań, dlatego może być z powodzeniem przerabiany na przykład na paliwo - jest bardzo użyteczny. Rzecz jasna, silniki muszą być odpowiednio dostosowane do wymagań takiego paliwa, a i ono odpowiednio oczyszczone. Można wykorzystywać olej posmażalniczy również jako olej opałowy lub domieszka do oleju mineralnego opałowego w piecach centralnego ogrzewania. To jeszcze nie wszystkie jego zastosowania - świetnie się sprawdza jako element procesu produkcji tworzyw sztucznych i ekologicznych pokryć dachowych. Pozwalają one uzyskać ciekawy efekt - zmniejszają zużycie opału w zimie i pomagają utrzymać niższą temperaturę w budynku latem.


Niektóre firmy zajmujące się skupem i magazynowaniem tego typu odpadów same również je przerabiają, poddając odpowiednim procesom rafinacji, by w efekcie otrzymać półprodukt, który posłuży do wykonania biopaliwa lub tworzywa sztucznego.

Jesteśmy na Google+
Google+