Dlaczego ważna jest utylizacja zużytego oleju?

Zarówno w luksusowych restauracjach, jak również lokalnych barach lub nawet food truckach - pozostałości zużytego oleju roślinnego to nieunikniony problem, z którym wszyscy pracujący w gastronomii muszą się regularnie mierzyć. Prawo jasno wskazuje, że to wytwórca odpadu jest zobowiązany do jego utylizacji. Co zatem należy zrobić ze zużytym olejem posmażalniczym? Najlepiej przekazać go odpowiedniej firmie – takiej jak na przykład nasza! Euro Eko Polska już od kilkunastu lat specjalizuje się w skupie oraz utylizacji zużytego oleju.

Jak przebiega proces utylizacji zużytego oleju roślinnego?

Najpierw podpisujemy umowę, która oprócz gwarancji terminowego odbioru zużytego oleju, daje Państwu prawne zabezpieczenie na wypadek kontroli sanepidu lub służb środowiskowych. Następnie, po uzgodnieniu dogodnego terminu, nasi pracownicy zabierają beczki ze zużytym olejem posmażalniczym, a na ich miejsce zostawiają puste, gotowe do kolejnego napełnienia. Za przekazany olej wystawiamy dla Państwa Kartę Przekazania Odpadu stanowiącą potwierdzenie, że wytworzony odpad został oddany zgodnie z wymogami prawa. Wzór kart można sprawdzić w Rozporządzeniu Ministra Środowiska w sprawie wzorów dokumentów stosowanych na potrzeby ewidencji odpadów (Dz.U. Nr 30 poz. 213).

Czy olej posmażalniczy można ponownie wykorzystać?

W kuchni? Zdecydowanie nie, ale w innych, niegastronomicznych branżach – jak najbardziej!

Beczki ze zużytym olejem roślinnym transportuje się do specjalnych zakładów, w których zlewa się zebrany w nich tłusty odpad, zaś beczki myje się i przygotowuje do ponownego wykorzystania. Dalej zużyty olej jest oczyszczany, by móc być potem wykorzystany przy produkcji np. biopaliw. Stosuje się go również w przemyśle paszowym oraz kosmetycznym. Ponadto zmieszany z olejami mineralnymi wykorzystywany jest jako opał w piecach centralnego ogrzewania.

Utylizacja zużytego oleju roślinnego jest zatem ważna z kilku powodów: po pierwsze dlatego, że każdy wytwórca takiego odpadu – a zatem większość przedstawicieli branży gastronomicznej – jest prawnie zobowiązany do odpowiedniego gospodarowania nim. Nie dopełnienie tego obowiązku, wylewanie frytury do kanalizacji lub w inne, nieodpowiednie ku temu miejsce, może skutkować poważnymi konsekwencjami – nie tylko prawnymi. Ważną kwestią jest również dbałość o środowisko. Tłuszcz oraz resztki jedzenia potrafią bowiem poważnie uszkodzić kanały ściekowe. Nie warto zatem narażać swojego biznesu oraz otoczenia – zwłaszcza, gdy alternatywa niesie ze sobą same korzyści.

 


Wróć do bloga