Gdzie można oddać olej posmażalniczy?

Zużyty olej jadalny używany do smażenia może być zarówno kłopotliwym i niebezpiecznym dla środowiska odpadem, jak i świetnym surowcem do recyklingu

Gdzie można oddać olej posmażalniczy?

W jaki sposób można zagospodarować zużyty olej, nie zanieczyszczając środowiska i jednocześnie spełniając wymogi związane z regulacjami dotyczącymi odpadów, które obowiązują wszystkie podmioty gospodarcze? Najprościej oddać olej posmażalniczy do firmy, która specjalizuje się w jego odbiorze i przetwarzaniu. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy i my i środowisko naturalne. Spójrzmy, jak wygląda to w praktyce.

 

Odbiór oleju posmażalniczego

Firmy, które zajmują się zbieraniem zużytego oleju, oferują kompleksową obsługę. Zwykle, po podpisaniu umowy, przekazują specjalne pojemniki na zbieranie i przechowywanie oleju. Po całkowitym zapełnieniu zbiornika same go odbierają, oferując nam kolejny, pusty. Co ważne cała procedura jest realizowana bardzo szybko i sprawnie, a my nie musimy się o nic martwić.

 

Karta Przekazania Odpadu

Co bardzo istotne otrzymujemy również specjalny dokument, który potwierdza, że pozbyliśmy się odpadu zgodnie z prawem, przekazując go operatorowi, który ma aktualne zezwolenie na zbieranie i przerób odpadów. Firma odbierająca olej wystawia nam Kartę Przekazania Odpadu. Tego rodzaju dokument jest wymagany przez Sanepid oraz Inspekcję Ochrony Środowiska. Firma, która go wystawia, tym samym potwierdza, że pozbyliśmy się niebezpiecznego materiału w sposób ekologiczny i zgodny z prawem.

 

Dla kogo możliwość przekazania oleju posmażalniczego to interesująca oferta?

Propozycje firm odbierających olej, są kierowane przede wszystkim do przedsiębiorstw prowadzących działalność gastronomiczną. Będą to więc wszystkie mniejsze punkty, m.in. różnego rodzaju bary, smażalnie, czy firmy prowadzące popularne food-trucki. Z oferty mogą także skorzystać restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe. Odbiorem oleju mogą być ponadto zainteresowane wszystkie instytucje prowadzące stołówki i punkty zbiorowego żywienia – przedszkola, szkoły, szpitale, domy opieki.


Wróć do bloga